Klarna Bank

Klarna Holding AB är ett svenskt IT-företag som grundades 2005. Företaget började med att skapa betalningslösningar för e-handelsbranschen, där konsumenterna får varan först och betalar i efterhand när de handlar online. Klarna tar, med vissa reservationer, all kredit- och bedrägeririsk, så att e-butiken garanteras betalning. 2014 gick Klarna ihop med SOFORT och skapade Klarna Group. Under 2015 påbörjades processen att söka banktillstånd och 2017 beslutades om ett namnbyte till Klarna Bank.

Lånegivare Klarna Bank

Historia

År 2005 deltog de tre grundarna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson Handelshögskolans i Stockholm årliga entreprenörskaptävling med sin idé om hur man kunde göra e-handeln enklare och säkrare för konsumenter och e-handlare. Idén mottogs inte alls med stor entusiasm, och i tävlingen hamnade bidraget bland de sista. Grundarna trodde, trots detta, så hårt på sin idé att de beslutade att grunda företaget under namnet Kreditor Europe AB i mitten av 2005, med hjälp av SSE Business Lab AB, en inkubator för nyligen grundade företag vid Handelshögskolan i Stockholm.

Affärsängeln Jane Walerud gick tidigt in i företaget med kapital och rekryterade de fem programmerare som byggde Klarna i programmeringsspråket Erlang.

I slutet av 2007 gick Investment AB Öresund in som investerare i bolaget. År 2008 började Klarna sälja sina tjänster i Norge, Finland och Danmark. Det var först år 2009 som företaget bytte namn till Klarna.

År 2010 expanderade Klarna till Tyskland och Nederländerna. I maj samma år gick San Francisco-baserade Sequoia Capital, med historia som investerare i bolag som Google, Paypal, Apple och Cisco in som investerare. I samband med investeringen blev Michael Moritz – ursprunglig investerare i Google – för första gången medlem i en europeisk styrelse. Senare samma år gick även riskkapitalisten Klaus Hommels, som tidigare investerat i företag som Skype och Spotify, med in i styrelsen för Klarna.

Under 2010 ökade Klarna sina intäkter med över 80 % till cirka 400 miljoner SEK till i början av 2011. Klarna listas av tidningen Dagens Industri som ett av Sveriges mest snabbväxande företag 2010.

År 2011 förvärvade Klarna det israeliska bolaget Analyzd, verksamt på marknader i Europa, Israel och USA. Analyzd är specialiserade på riskhantering och onlinebetalningar och dess grundare har tidigare arbetat för PayPal. I och med förvärvet öppnade Klarna kontor i Israel som fokuserar på forskning och utveckling.

Samma år efterträdde Eva Cederbalk, tidigare vd för bolag som SBAB, Eurocard och Netgiro International, Sven Hagströmer som ordförande i Klarnas styrelse.

2011 lanserade Klarna även en tjänst för mobila applikationer som gör det möjligt för konsumenten att köpa varor i ett företags befintliga mobilapplikation utan att ange några känsliga uppgifter.

Under 2012 etablerade Klarna sina tjänster i Österrike. Samma år presenterades Klarna Checkout, som kompletterade de tidigare tjänsterna faktura, delbetalning och mobilköp. I slutet av 2012 har Klarna, sedan starten, haft 9 miljoner kunder och hanterat över 50 miljoner transaktioner.

2013 hade Klarna 10 miljoner användare i Europa. Under året lanserades också Klarna Checkout i både Norge och Finland. Klarna gick samman med det tyska nätbetalningsföretaget SOFORT år 2014 och Klarna Group bildades.

2015 expanderade Klarna sin betallösning till USA. Samma år påbörjades också processen att söka banktillstånd. Även om tillståndet ännu inte var formellt meddelat beslutades vid en extra bolagsstämma 19 maj 2017 om ett namnbyte till Klarna Bank. År 2017 förvärvade Klarna tyska BillPay. Samma år godkände Finansinspektionen Klarnas ansökan om banktillstånd.

År 2016 lämnade en av grundarna, Niklas Adalberth, Klarna för att starta stiftelsen Norrsken Foundation.

2019 blev företaget Europas högst värderade fintechbolag med en värdering på 55 miljarder kronor (5,5 bn USD)

Lånegivare Klarna Bank